Liceum Ogólnokształcące
im. Adama Mickiewicza w Górze
Grafika: Marta Polechońska
Zakończenie szkoły klas IV odbędzie się 26 kwietnia.

Po raz kolejny na zajęciach języków obcych uczniowie LO w Górze przyrządzali pyszności, które są charakterystyczne dla różnych części Europy.


Bardzo polubiliśmy te formę nauki i integracji. Nic dziwnego bo zawsze przy takich okazjach jest miło i sympatycznie. Wszystko było niezwykle pyszne.


Kuchnia francuska słynie z dań wykwintnych ale delikatnych. Jej specjałami są zupa cebulowa, krem brûlée, pasztet z gęsich wątróbek fois grad, ślimaki lub przegrzebki, owoce morza oraz bagietki i croissanty. Prawdziwym rajem dla wytrawnego podniebienia jest ok. 500 gatunków serów.
Nauczycielka francuskiego przyniosła na spróbowanie typowy francuski ser, który jak nam zdradziła, kupuje w Zielonej Górze w większej ilości i mrozi. Uczniowie zaś przygotowali w czasie lekcji francuskie naleśniki z czekoladą, babeczki czekoladowo-orzechowe, pastę z awokado, nie zabrakło też typowej francuskiej bagietki.
Kuchnia rosyjska to kuchnia kontrastów wynikających z burzliwej historii tego kraju. Kulinarna tradycja Rosji to z jednej strony bogate dziedzictwo kulinarne tamtejszych carów i wielmożnych, zaś z drugiej proste potrawy chłopskie oparte na zupach i kaszach. Kuchnia ta znana jest na całym świecie z rarytasów takich jak dania z kawiorem. Tradycyjne potrawy kuchni rosyjskiej to w pierwszej kolejności cała gama zup, takich jak (щи)szczi, barszcz(борщ) czy solanka(солянка).
Tego roku uczniowie z grupy rosyjskiej postawili na słodkości i przygotowali сырники (syrniki), яблочный пирог(ciasto jabłkowe), блины (bliny) i торт - Спартак ( miodowo-czekoladowe ciasto), pojawiła sie też sałatka Olivier.
Kuchnia niemiecka to kuchnia sycąca, tłusta, kaloryczna i bogata w mięsa.
Charakterystycznym elementem kuchni niemieckiej jest połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Spotkać zatem można tam dania oparte na kiszonej kapuście i słodkich sosach. Pikantne kiełbaski w słodko-kwaśnym sosie curry to również jeden z kultowych przysmaków, szczególnie w zestawie z zimnym piwem.
Bardzo częstym dodatkiem do wielu potraw są ziemniaki, serwowane w każdej postaci – na ciepło i na zimno, jako osobny element dania, a także jako podstawa farszu. Ziemniaki dodaje się nawet do naleśników czy sałatek, takich jak tradycyjna bawarska sałatka ziemniaczana.
Uczniowie grupy niemieckiej przygotowali więc tradycyjne Bratwurst und Kartoffelsalat
Poniżej przedstawiamy fotorelację z tego wydarzenia.
Guten Appetit!
Bon appétit!
Вкусного аппетита!