Liceum Ogólnokształcące
im. Adama Mickiewicza w Górze
Grafika: Marta Polechońska
Zakończenie szkoły klas IV odbędzie się 26 kwietnia.

We środę uczniowie klas drugich na lekcjach języków obcych popisywali się swoimi kulinarnymi zdolnościami.

Trzeba przyznać, że gotować potrafią doskonale co bez dwóch zdań udowodnili, obalając tym samym mit o mizernych zdolnościach kulinarnych dzisiejszej młodzieży. Zapach, który roznosił się po korytarzach szkoły pobudził do pracy niejedne ślinianki.


Grupa rosyjska zaprezentowała typowe dania kuchni wschodniej. Nie mogło więc zabraknąć blinów i kaszy. Pojawiła się też sałatka Oliver - siostrzane odbicie polskiej sałatki jarzynowej, a także chałwa, faworki i sałatka rosyjska, bazę której stanowił sos czosnkowo-cytrynowy. Wiosenny akcent dołożył kisiel owocowy.
Dziewczyny z grupy francuskiej przygotowały przepyszną tartę Creme Brulle , przyniosły uprzednio upieczony chleb prowansalski a także usmażyły przepiękny złoty omlet.
Grupa niemiecka przyrządziła tradycyjną niemiecką sałatkę.
Oprócz zdolności kulinarnych naszych uczniów na ogromną pochwałę zasługuje również doskonała umiejętność pracy w grupie.
W przyszłości na pewno powtórzymy ten smaczny sposób nauki i integracji.